خواص عسل برای سلامت قلب و عروق موضوعی است که در دنیای پزشکی مورد توجه زیادی قرار گرفته است. بیماریهای قلبی و عروقی، متاسفانه به یکی از مشکلات شایع در جوامع مختلف تبدیل شده و این مشکلات به هیچ گروه سنی خاصی محدود نمیشوند. عسل، به عنوان یک ماده طبیعی و معجزهآسا، علاوه بر خواص خوراکی بینظیر خود، در درمان برخی بیماریها نیز نقش بسیار مؤثری ایفا میکند. در این مقاله، به بررسی خواص عسل برای قلب و عروق و مقدار مصرف مناسب آن پرداخته خواهد شد. اگر با مشکلات قلبی و عروقی دست و پنجه نرم میکنید، این مقاله میتواند شما را با یکی از بهترین خوراکیهای مفید برای این بیماریها آشنا کند. پیشنهاد میکنیم که این مطلب را تا انتها دنبال کنید.
عسل طبیعی: چه تفاوتی با عسلهای معمولی دارد؟
خواص عسل برای قلب و عروق زمانی به طور موثر عمل میکند که از عسل طبیعی و عسل ارگانیک استفاده شود، نه هر نوع عسلی. عسل طبیعی به شهد گلهایی اطلاق میشود که زنبور عسل آن را پس از تغذیه از گیاهان مختلف، فرآوری و تغلیظ کرده و در کندو ذخیره میکند. اگر زنبورداران برای تغذیه زنبورها از شکر یا آب بهعنوان تغذیه مصنوعی استفاده کنند، این نوع عسل دیگر به عنوان عسل طبیعی شناخته نمیشود.
تاثیر عسل بر قلب

عسل با کاهش سطح کلسترول و تریگلیسیرید خون و همچنین افزایش سطح چربی خوب (HDL) در خون، نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی ایفا میکند. تحقیقات نشان دادهاند که عسل طبیعی میتواند فشار خون را بهبود بخشد، ریسک تصلب شرائین را کاهش دهد و از سکتههای قلبی جلوگیری کند.
خواص ضد التهابی عسل
یکی از مهمترین خواص عسل برای سلامت قلب و عروق، خاصیت ضد التهابی آن است. عسل طبیعی غنی از آنتیاکسیدانها است که توانایی بدن را در مقابله با التهابهای ناشی از رادیکالهای آزاد افزایش میدهد.
خواص آنتیاکسیدانی عسل
عسل سرشار از ترکیبات فنلی است که به عنوان آنتیاکسیدانهای قوی عمل میکنند. این ترکیبات مانند کامفرول، کورستین و گالانژین به افزایش سلامت قلب و عروق و کاهش آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد کمک میکنند.
بهبود عملکرد قلب
از نظر علمی ثابت شده است که عسل به دلیل محتوای بالای گلوکز، به راحتی جذب بدن میشود و تأثیر مستقیم بر تقویت عضلات قلب و درمان بیماریهای قلبی دارد. این ماده طبیعی به گشاد شدن رگها کمک کرده و جریان خون را در رگهای انشعابی افزایش میدهد. به همین دلیل، عسل به عنوان یک محرک و تقویتکننده قلب شناخته میشود.
کمک به بهبود آریتمی قلبی
آریتمی قلبی به معنی ضربان غیرطبیعی قلب است. عسل به دلیل دارا بودن خواص آنتیاکسیدانی از تولید و افزایش رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند. همچنین، به دلیل وجود مقادیر مناسب گلوکز و مواد تقویتی در عسل، ضربان غیرمنظم قلب را تنظیم کرده و از عوارض ناشی از آن میکاهد.
کاهش فشار خون و جلوگیری از حملات قلبی
عسل برای افراد مبتلا به فشار خون بالا بسیار مفید است. ترکیبات آنتیاکسیدانی موجود در عسل میتوانند به کاهش فشار خون کمک کنند. به عنوان مثال، ترکیب سه قاشق غذاخوری عسل طبیعی با یک قاشق غذاخوری روغن سیاهدانه و نصف قاشق سرکه طبیعی میتواند فشار خون را کاهش دهد، به شرطی که به صورت ناشتا مصرف شود.
کاهش تریگلیسیرید خون
تحقیقات علمی نشان دادهاند که عسل به کاهش تریگلیسیرید خون کمک میکند. این اثر، ممکن است به دلیل خواص آنتیاکسیدانی و ترکیبات مفید موجود در عسل باشد. در سال 2021، نتایج حاصل از هفت کارآزمایی بالینی نشان داد که عسل طبیعی میتواند تریگلیسیرید خون را کاهش دهد و به کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب خون کمک کند.
عسل و نقش آن در رژیم لاغری

عسل یک ماده طبیعی غنی از ویتامینها، مواد معدنی، فیبر، قند و پروتئین است که مصرف آن در افراد چاق میتواند به کاهش خطر بیماریهای قلبی-عروقی کمک کند، بدون اینکه باعث افزایش وزن شود. شیرینی و قند موجود در عسل کاملاً طبیعی است و میتواند بهعنوان جایگزینی سالم برای قندهای مصنوعی در رژیمهای لاغری مورد استفاده قرار گیرد.
قند طبیعی موجود در عسل میتواند به بهبود گردش خون و متابولیسم بدن کمک کرده و با کاهش سطح کلسترول، فرآیند کاهش وزن را تسهیل کند. توصیه میشود قبل از شروع رژیم لاغری یا چاقی خود با پزشک مشورت کنید.
عسل و رژیم بدنسازی
مصرف عسل در میان ورزشکاران به جلوگیری از افت قند خون کمک کرده و سطح انرژی بدن را ثابت نگه میدارد. این ماده به تقویت استقامت بدنی ورزشکاران و بدنسازان کمک کرده و علاوه بر این، فرآیند کاهش وزن را تسریع میکند.
بهترین زمان مصرف عسل در بدنسازی
برای بهرهبرداری از انرژی عسل، بهتر است حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه قبل از شروع تمرین یک قاشق غذاخوری عسل مصرف کنید. این کار به شما انرژی میدهد و به کاهش احساس خستگی در طول تمرینات کمک میکند.
عسل در رژیم خامگیاهخواری و گیاهخواری
در رژیم خامگیاهخواری، مصرف عسل مجاز نیست زیرا از دیدگاه وگانها و خامگیاهخواران، اگرچه عسل یک ماده گیاهی است، اما بهدلیل دخالت انسان در فرآیند تولید آن و کشته شدن زنبورها، قابلمصرف نمیباشد. از طرفی، در رژیم گیاهخواری هیچگونه محدودیتی برای مصرف عسل وجود ندارد.
نکات مهم در مصرف عسل
مقدار مصرف: اگرچه عسل یک ماده طبیعی و مفید است، اما باید در مصرف آن احتیاط کرد. زیرا مصرف بیشازحد آن ممکن است باعث افزایش قند خون شود و به مشکلاتی مانند چاقی منجر شود. بهتر است روزانه مقدار کمی از عسل را در رژیم غذایی خود گنجانید.
عسل خام یا فرآوریشده: بهترین نوع عسل برای مصرف، عسل خام است. این نوع عسل حاوی آنزیمها و مواد مغذی بیشتری است که در عسلهای فرآوریشده ممکن است از بین برود. اگر به دنبال بهترین کیفیت عسل هستید، توصیه میشود از عسلهای ارگانیک و خام استفاده کنید.
افراد با حساسیت به عسل: افرادی که به عسل یا فرآوردههای زنبور عسل حساسیت دارند، باید از مصرف آن پرهیز کنند. همچنین، به افراد زیر دو سال توصیه میشود از دادن عسل به دلیل خطر بوتولیسم خودداری کنند.
کلام آخر
عسل، به عنوان یک ماده غذایی طبیعی و مؤثر، خواص بسیاری برای قلب و عروق دارد. این خواص شامل کاهش التهاب، تنظیم فشار خون، بهبود عملکرد قلب و کاهش تریگلیسیرید خون میشود. برای بهرهبرداری از خواص درمانی عسل، بهتر است از عسلهای طبیعی و ارگانیک استفاده کنید و مقدار مصرف آن را با توجه به وضعیت سلامتی خود تنظیم نمایید.